För inte allt för många veckor sedan lyssnade jag på ett nyhetsprogram i spansk radio. I det berättade man om en ny trend i Spanien, den att äldre människor börjar läsa på universitet igen. Reportern intervjuade därför några personer, alla mellan 80 och 94 år gamla, som studerade på Madrids universitet. Frågan som ställdes var varför. Varför studera på universitet när man är i den åldern? En av de intervjuade, om jag inte minns det fel var det en man 86 år gammal, svarade: "Ja, jag är gammal i kroppen, men jag känner mig som 20 i sinnet. Jag är fortfarande nyfiken och vill lära mig saker." Enligt en ny studie som publicerats i ansedda tidskriften The Lancet har människans livslängd i snitt ökat med 6,2 år under de senaste tre decennierna. En del regioner har sett större ökning. Östra Afrika (söder om Sahara) och Östasien upplevde den största ökningen. För östra Afrika var den 10,7 år. Kontroll av diarrésjukdomar sägs där vara den ledande kraften bakom ökningen.
Några av förklaringarna som nämns till framgångarna överlag är effektivare och mer tillgänglig sjukvård, framför allt i fattiga delar av världen, ökad medvetenhet kring sjukdomar, bättre tillgång till mediciner, förbättrad mödravård och utökad vaccinering samt att man blivit mycket bättre i världen på att hjälpa människor med luftvägsinfektioner och hjärtproblem. Forskarna fann att den näst största orsaken till ökad livslängd var just att man blivit bättre på att behandla luftvägsinfektioner.
Covid-19 påverkade tyvärr trenden negativt men bortsett de åren har vi människor de senaste 30 åren blivit mycket bättre på att hantera sjukdomar och virus. Vilket t.ex. inneburit att barnadödligheten halverats sedan år 2000.
Jag gissar att frågan många säkert ställer sig är: Vi blir äldre, men mår vi bra eller till och med bättre? Av det jag läst så tycks vi både bli äldre och må bättre längre in i ålderdomen.
Jag pratade förra hösten med en man som under några veckor hade vandrat den världskända pilgrimsleden Jakobsleden (Camino de Santiago) och följt den hela vägen till Santiago de Compostela. Han berättade för mig att han under vandringen tog sällskap en kvinna från Italien. Hon var 80 år och hade startat sin vandring i Rom. Så ensam, 80 år gammal, började hon gå från Rom till Santiago de Compostela i Spanien. Varför? Enligt mannen därför att det var en dröm hon ville förverkliga. "Hur verkade hon må?" frågade jag honom. "Piggare än jag", svarade han med ett skratt. Han var 72 år. Tänk vad vackert om hon kan vara en inspiration för andra, både yngre och äldre.
Jag tycker det är positivt att fler och fler människor får tillgång till snabb och bra sjukvård, att barn får behålla sina mor- och farföräldrar längre, att fler och fler barn får möjlighet att drömma om ett långt och förhoppningsvis bättre liv än vad deras föräldrar och förfäder kunde. Så klart finns det både stora och mindre stora problem att lösa med en befolkning som blir äldre och äldre. Det ställer större krav på våra ekonomiska system, på vården och mycket mer. Men jag tror samtidigt att problemen kan lösas och om vi också lyckas åldras med värdighet, t.ex. med bättre fysisk hälsa och med större socialt gemenskap, så kan ålderdomen bli något mycket vackert för fler och fler. Text: Daniel Mendoza
Källor: The Lancet, IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation), DownTo Earth Kära läsare,
psykisk ohälsa, depression, hopplöshet, tvivel om framtiden och otrygghet ökar i Sverige. Det är min övertygelse att vi med Good News Magazine kan bidra till att vända den negativa trenden. Vill du hjälpa oss med det? Bli prenumerant, boka en föreläsning, köp annonsplats eller gör en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB). Tack för ditt bidrag! 💕 /Daniel Mendoza
Foto: Shutterstock
Godmorgon!
Jag tycker du har tagit ett mycket positivt initiativ med att skapa denna sida/app med goda nyheter. Världen behöver goda nyheter!
Jag älskar att skapa glada människor!
Vänligen Anna