Under ett normalt år besöker tjugofem miljoner människor den mycket unika och vackra staden Venedig, belägen i nordöstra Italien. Trots att turister är mycket välkomna har många venetianer, på samma sätt lokalbefolkningen på många andra platser kring Adriatiska havet och Medelhavet gör, länge kämpat mot massturismens baksidor.
2018 togs beslutet att stänga av vissa gator och torg för turister. Lokalbefolkningen fick då "passerkort" för att kunna röra sig fritt i den egna staden. Från och med första juli i år införs också en inreseavgift för turister. Nu har landets regering även beslutat att stoppa helt kryssnings- och fraktfartyg från att via Giudecca kanalen ta sig in på de centrala delarna av staden, som också leder till den världskända Markusplatsen.
Fyra av landets ministrar (miljö-, turism-, kultur- och infrastrukturdepartementen) sa i ett gemensamt uttalande att beslutet är taget för att rädda ett italienskt men också världsunikt kulturarv (Unesco gav Venedig statusen världsarv år 1987). Ministrarna vill nu se kreativa förslag för att en gång för alla stoppa problemet med stora båtar som tar sig in. Tills vidare är fartygen hänvisade till den industriella hamnen utanför staden.
Turismen precis som allt annat måste bli hållbar, och därför tycker jag att detta är ett bra steg i rätt riktning för Venedig.
Läs mer genom att klicka på någon av nedanstående länkar.
Daniel Mendoza
Källa: BBC och Schysst Resande
Foto: WiX, Venedig
Comments