För första gången i historien har Ecuadors marina ekosystem fått juridiska rättigheter. Det är landets konstitutionsdomstol som i ett beslut gör gällande att kustnära marina ekosystem “har rätt att upprätthålla sina naturliga livscykler, struktur, funktioner och evolutionära processer.” Domen innebär att regeringen nu måste införa starkare skydd för att bevara dessa viktiga ekosystem.
Ecuador var redan 2008 först i världen med att skriva in naturens rättigheter i sin grundlag. Bolivia antog liknande lagar senare, men deras fokus var på Law of the Rights of Mother Earth, som trädde i kraft 2010. Nya Zeeland har också infört betydande skydd för naturen, såsom att ge Whanganui-floden juridisk personstatus 2017, men detta kom efter Ecuadors initiativ.
Den senaste domen markerar en ny milstolpe genom att för första gången tillämpa dessa rättigheter på marina miljöer. Enligt domstolen måste ekosystemens egenvärde erkännas, och mänskliga aktiviteter som hotar deras hälsa, exempelvis industriellt fiske, begränsas.
Fallet har sin början i 2020, då fiskeindustrin ifrågasatte en lag som förbjöd industriellt fiske inom en åtta sjömil bred zon vars syfte var att skydda fiskbestånd och marina ekosystem. Domstolen avslog klagomålen med hänvisning till vetenskapliga bevis som visade att skyddszonen var nödvändiga för att säkerställa fiskebeståndens långsiktiga hälsa och en hållbar fiskeindustri.
Ecuador, som även är hem för Galápagosöarna och deras unika marina mångfald, har nu ett stärkt juridiskt ramverk för att skydda sina hav. Domen banar väg för att utmana fler verksamheter som hotar havsmiljöer, exempelvis oljeutvinning och odling av skaldjur.
Detta beslut kan tjäna som inspiration för andra länder att anta liknande lagstiftning. Genom att ge naturen rättigheter kan vi skapa förutsättningar för återhämtning och långsiktig bevarande av ekosystem – en investering i både planetens och mänsklighetens framtid.
Jag tänker att beslut som dessa, på den nivån, hjälper även oss att visa kommande generationer att det finns en vilja och en förståelse för naturen och bevarandet av den. Text: Daniel Mendoza
Källa: EcoWatch & Oceanographic
Kära läsare,
Ditt bidrag, litet som stort, gör skillnad! Om du uppskattar Good News Magazine och vill stödja mitt arbete, är en Swish-donation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) ett värdefullt sätt att hjälpa mig sprida hopp och framtidstro. Tack för ditt stöd! /Daniel Mendoza
Comments