Karin Volo – kärleken övervinner allt

Karin Volo satt oskyldigt häktad i USA under fyra år. Hemma i Sverige kämpade hennes man Sergio för hennes frisläppande. Idag använder de erfarenheterna till att hjälpa andra.

Karin Volo var på affärsresa i USA när hon plötsligt arresterades. I nära fyra år satt hon oskyldigt häktad och gick miste om viktiga år av sina barns uppväxt. Genom målmedvetenhet och viljestyrka lyckades hon vända mardrömmen till något positivt och hitta meningen med livet. För Good News Magazine berättar hon om sin passion är att sprida glädje.

Karin Volo har ett smittande skratt och ett stort leende sprider sig över hennes ansikte när hon tummar på boken hon håller i sin hand. Vi träffar henne och hennes man Sergio Volo på deras kontor i Stockholm. Härifrån driver de sitt bolag Evoloshen. Både företaget och boken är frukterna av fyra års hårt arbete i häktet i San Diego, USA. Men vi tar historien från början.

Det ofattbara sker
Det är mars 2006 när Karin och Sergio Volo är på affärsresa i USA. De ska just stiga på planet hem till Stockholm när två poliser plötsligt dyker upp bredvid Karin och säger att hon är arresterad. Allt går fort, poliserna tvingar Sergio att kliva på planet och för bort Karin innan de hinner säga någonting till varandra. När planet lyfter från marken är Sergio utom sig av oro. Vilka var männen? Var de verkligen poliser? Vart har de fört henne? Vad ska han säga till Karins barn när han landar?

Samtidigt förs Karin till källarvåningen under domstolsbyggnaden i centrala San Diego. Det är en kall och ogästvänlig miljö. Ljuset från lysrören sticker i ögonen och ljudet från metalldörrar som stängs och öppnas, tv-apparater som står på högsta volym och fångar som skriker är öronbedövande. Karin förs in i en cell med två våningssängar längs väggarna och en toalettstol mitt på golvet. Det är en sinnessjuk miljö, tänker Karin. Hon accepterar att bli inlåst eftersom hon tror att allt är ett misstag som ska lösa sig inom några dagar, men hon är sjuk av oro för sina barn. Hennes partner Sergio har två egna att ta hand om, så vem tar hand om hennes?

I Sverige sliter Sergio för att hitta Karin. Han ringer till varenda polisstation och häkte i USA som han hittar numret till. Så småningom får han veta att Karin kollapsat men ingen kan svara på var hon är. Det tar en hel vecka innan Karin kan ringa Sergio från häktet och han andas ut när han hör att hon lever. Uppgiften om att hon kollapsat var falsk. För Karin är det en enorm lättnad när Sergio berättar att hennes flickor mår bra, att han tar hand om dem och att han kommer att finnas där för henne. Hon kan andas igen och förstår att hon inte är ensam. Hon tänker att om hon är stark så kommer de att ta sig igenom det här.

IMG_0106

Vändpunkten
Efter några veckor får Karin veta att den amerikanska polisen tagit henne i förvar för den mexikanska statens räkning. Karins namn finns på flera komprometterande dokument i en stor bedrägerihärva som hennes förra man är inblandad i. Karin vet vad den mannen är kapabel till och hennes blod fryser till is när hon hör hans namn.

Hela hennes tillvaro hade rämnat en dag sex år tidigare då polisen knackade på dörren och arresterade honom för grova bedrägerier. Han var inte den framgångsrika affärsman som han lurat Karin och alla i deras omgivning att tro, istället var han en slipad storsvindlare. Chockad, reste Karin som var gravid med deras andra barn, hem till sin mamma i Sverige. Hon ansökte om skilsmässa och hoppades att aldrig mer behöva ha något med honom att göra. Hon trodde att mardrömmen med honom var över.

Genom efterforskningar får Karin veta att mannen även utnyttjat sina två tidigare fruar i sina bedrägerier, men att de kommit lindrigare undan eftersom hans brottslighet ökat i omfattning med tiden. Karin är svensk och amerikansk medborgare men eftersom hon är född i Mexiko har hon också mexikanskt medborgarskap, vilket hennes förra man utnyttjat och nu förvärrar hennes läge. Den mexikanska rättvisan vill ha henne utlämnad och enligt internationella regler kan varken den amerikanska eller svenska regeringen göra något åt saken. Karin som har sett insidan av ett amerikanskt häkte inser att hon aldrig kommer att överleva i ett mexikanskt. Tillsammans med Sergio bestämmer hon att de måste slåss för att hon inte ska bli utlämnad. De förstår att det kommer att dröja månader innan Karin kan komma hem. Då friar Sergio.

– Han var seriös! Jag var skadad efter mitt första äktenskap och hade byggt en mur runt mitt hjärta. Och även om jag älskade Sergio så kunde han inte komma nära, men när han lovade att stå stadigt vid min sida så rämnade muren och mitt hjärta öppnade sig helt, säger Karin.

Sergio har fått frågan många gånger: Hur vågade han satsa på Karin? Han ler och förklarar.

– Jag stannade för att jag älskar henne. Och det fanns två barn där som sa: ‘Kan vi kalla dig pappa nu?’ För mig var det ett enkelt val. Jag har varit elitidrottare och vet att vägen fram till målet är tuff. Vi visste målet, att Karin skulle hem till oss. Som tur var visste vi inte hur tufft det skulle bli.

IMG_9970

Fokus på barnen
För Karins del innebär Sergios frieri att hon kan flytta fokus från sin eländiga situation till att börja smida bröllopsplaner. Hon involverar barnen som blir eld och lågor och i de dagliga telefonsamtalen diskuterar de klänningar, blommor och håruppsättningar. Karin och Sergio vet att det kanske är en fantasi, men de behöver den.

Redan från början fattade de ett viktigt beslut: barnen får inte veta sanningen om var Karin befinner sig. Sergio förklarar för flickorna att mamma vill inget hellre än att vara tillsammans med dem, men att hon måste vara i USA ett tag nu. Hon kommer hem så fort hon bara kan. Han säger att de måste lita på honom och inte fråga så mycket. Märkligt nog köper flickorna det.

– Alla sa till mig att det var fel att inte berätta sanningen, men flickorna var bara sex och åtta år gamla. Hur skulle jag kunna förklara för dem att deras mamma sitter i fängelse på grund av er pappa och varken jag eller någon annan – inte Sveriges regering, inte kungen, ingen – kan göra något åt det. Vad skulle det ge dem för syn på världen? Det gick bara inte. Det var komplicerat och svårt nog för vuxna att förstå. Efteråt har de sagt att de är tacksamma över att de inte fick veta något. Det hade varit svårt för dem, säger Sergio.

När dagen för bröllopet kommer är Karin fortfarande frihetsberövad. Iförd häktets säckiga gröna kläder säger Karin Ja till Sergio som står på andra sidan en tjock glasruta. Han trycker sin handflata mot hennes i glaset och för en stund kan de bara glädjas och glömma omvärlden. När besökstiden är slut förs Karin tillbaka till sin cell igen. Hennes lycka smittar av sig på hennes medfångar och någon ger henne en insmugglad chokladkola i bröllopspresent.

En ständig kamp
Månaderna går och i Stockholm kämpar Sergio för att hålla sig flytande. Han har flyttat in i Karins bostad i Stockholm och tar rollen som pappa till hennes två döttrar, samtidigt som han försöker träffa sina egna barn som bor i en annan stad så mycket han kan. Han läser läxor och skjutsar till träningar och aktiviteter och försöker räcka till för alla. Han gör matlistor och strukturerar hela livet in i minsta detalj. På dagarna ger han järnet och som tur är går det bra för firman så att han kan betala de skenande advokatkostnaderna i USA och Mexiko. Han springer varje dag och lever på adrenalinet som hans kropp producerar för högtryck.

Efteråt har de frågat mig hur jag kunde hjälpa dem när jag själv hade det så svårt. Men grejen är att när jag såg hur jag kunde hjälpa dem så blev mitt liv lättare.

 

Tack vare tidsskillnaden mellan Sverige och USA och genom att han klarar sig på bara några timmars sömn, kan han ägna nätterna åt att ringa och skriva till olika advokater, människorättsaktivister, journalister, kongressledamöter och kändisar i USA för att försöka få hem Karin. Rättsmaskineriet mal frustrerande långsamt. De åker på flera bakslag i myndighetsbeslut. Men både Sergio och Karin är tuffa som boxare. Varje gång de får en smäll, ställer de sig upp igen, spottar blod och höjer garden, redo för nästa fajt mot myndigheterna.

I häktet är livet hårt. Maten är usel, vakterna ofta sadistiska, lysrören är på dygnet runt och det är omöjligt att sova mer än några timmar åt gången. Fångarna räknas fem gånger per dygn. Varje gång rivs alla sängkläder ut på golvet och genomsöks i jakten på otillåtna saker. De dagliga telefonsamtalen hem blir Karins livlina och frizon där hon kan prata svenska med sin familj utan att någon annan förstår.

– Bara att få höra deras röster gjorde att jag stod ut. Jag visste att mitt liv väntade på mig därute. Vi pratade om framtiden och gjorde upp planer på vart vi skulle resa och hur vi skulle utveckla vårt företag. Om jag var deppig kunde Sergio lyfta mig och jag kunde peppa honom om han var nere.

Men hålet som leder till avgrunden är ständigt snubblande nära. Karin kämpar varje dag för att inte sugas ner i mörkret. Svårast är det inför varje jul och födelsedag när flickorna ber att hon ska komma hem för att fira tillsammans med dem. Varför kan hon inte komma hem? Då bryter hon ihop. Men hon vet att hon måste vara stark och hålla skenet uppe, både för sin egen, barnens och Sergios skull.

– Jag kunde bli livrädd när jag såg mig själv sitta fängslad i Mexiko helt isolerad från min familj och allt jag har kärt och missa hela mina barns uppväxt. Varje gång de tankarna kom smygande så stängde jag dörren hårt. Jag vägrade gå den vägen. Jag sa till mig själv: ’Nej, det här är vad jag vill: Anklagelserna mot mig ska tas tillbaka, jag blir frisläppt, jag åker hem till min familj och jag kommer att kunna resa och göra en massa saker i livet. Och jag kommer att krama och natta mina barn varje kväll’. Jag sade det om och om igen.

Att hjälpa
Vad hon har är tid och hon börjar läsa allt hon kommer över, religiösa skrifter, romaner och en mängd självhjälpsböcker. Hon testar varenda metod hon hittar. Karin börjar meditera och snart dyker en liten flicka upp. Hon heter Joy, hon bär en röd klänning och berättar historier för Karin om kärlek, hat, bitterhet, hopp och glädje. Efter meditationerna ritar och skriver Karin från minnet och sätter samman små barnböcker som hon postar till sina döttrar. Hon finner att struktur i vardagen underlättar livet. Hon ger sig själv olika uppgifter som hon ska göra och böcker som hon ska läsa.

Om jag var deppig kunde Sergio lyfta mig och jag kunde peppa honom om han var nere.

 

En timme per dygn får fångarna vistas utomhus på taket där det finns en cementerad gård med höga murar. Redan första dagen började Karin göra yogaövningar för att försöka hålla igång kroppen som stelnar av den begränsade rörelsefriheten i häktet. Hennes medfångar frågar om de får vara med och snart håller hon yogaklasser varje morgon.

– Jag märkte snabbt att yogan lugnade mina tankar och frigjorde en massa stress, och det verkade ha samma effekt på andra. Det blev mycket lugnare i häktet efter ett par veckor. Både de andra kvinnorna och vakterna verkade må mycket bättre.

Karin jobbar hårt med sina uppgifter och märker att tankar fungerar som en spiral. En negativ tanke leder till en annan negativ tanke som leder henne till en ännu värre tills hon når botten och håller på att kvävas av förtvivlan, hat och självförakt. De positiva tankarna fungerar likadant. En positiv tanke leder till en annan fin tanke som leder vidare uppåt, och här är konsekvenserna betydligt bättre. Hon ritar en spiral och bestämmer sig för att hålla sig på rätt sida om nollstrecket. Hon målar upp scenarion om hur hennes liv ska se ut och skriver långa listor på saker som hon är tacksam över.

I början är det svårt. Det enda hon kommer på är att hon åtminstone inte sitter i ett koncentrationsläger. Men historierna hon får höra från sina medfångar får henne att inse att livet alltid kan vara värre. Hon har faktiskt en mängd saker att vara tacksam över i sitt liv och sin vardag. Hon har intressanta böcker att läsa, hon har en familj som väntar på henne och hon kommer att bli fri en dag. Där är hon orubblig. Varje dag upprepar hon sitt mantra medan hon ser sig själv i blänket på en nagelklippare eftersom speglar är förbjudna i häktet. Idag är dagen då jag åker hem, idag är dagen då jag åker hem. Flera gånger varje dag spelar hon upp en film i sitt huvud där hon lämnar häktet i solljuset från en klarblå himmel bärandes på en låda med sina favoritböcker.

IMG_9877

Hemma i Stockholm inspireras Sergio av alla övningar som hon berättar om och eftersom hon testar alla, så vet han redan vilka som är bra. Han börjar göra dem tillsammans med barnen. De skriver tacksamhetslistor, fantiserar om att Karin är hemma och varje kväll läser de barnböckerna om Joy som Karin skickat. Trots att de befinner sig på olika kontinenter känner familjen sig nära varandra.

På jobbet börjar det hända saker. Klienterna som är höga chefer som anlitat Sergio för att han ska hjälpa dem att hitta mer spännande och välbetalda jobb, berättar att de mår dåligt. De är uttråkade i sina liv och karriärer. De vill ha hans hjälp att hitta glöden igen. Ingen av dem har en aning om att de sitter och beklagar sig inför en man som själv går igenom sitt livs stålbad. Sergio skrattar.

– Efteråt har de frågat mig hur jag kunde hjälpa dem när jag själv hade det så svårt. Men grejen är att när jag såg hur jag kunde hjälpa dem så blev mitt liv lättare. Det var samma sak för Karin. Hennes medfångar sökte sig till henne för att försöka få lite av den fridfullhet som hon utstrålade. Genom att hjälpa andra flyttade vi fokus från vår egen situation. Det hjälpte oss.

Sergio hör att klienterna saknar syfte och mål med sina liv. De vet inte varför de lever och jobbar som de gör. Sergio ger dem samma övningar som han, Karin och barnen gör och han märker att det ger resultat. Cheferna börjar få aptit på livet och jobbet igen. Karin och Sergio inser att deras erfarenheter är användbara och kan hjälpa andra. Det spelar ingen roll om det är kvinnor i ett häkte eller om det är chefer för företag, det verkar fungera på alla.

Framtiden
De börjar dra upp planer på en framtida verksamhet. De ska starta ett nytt företag och skriva en bok. I häktet börjar Karin skissa på en affärsplan och ett manus till boken.
Så plötsligt en dag händer det. Efter att ha suttit häktad i tre år och tio månader, längre än någon annan i häktet i San Diego, är det äntligen över. En mexikansk domare har gått igenom hennes fall och avskriver henne från alla misstankar. Karin lämnar den vita förhatliga byggnaden av betong och järngaller som hållit henne inspärrad och avskild från omvärlden. Det sker exakt så som hon föreställt sig tusentals gånger i sitt inre. Hon bär på en låda med sina favoritböcker medan solstrålarna smeker hennes kind från en klarblå himmel.

IMG_9820

Det är drygt tre år sedan hon kom hem. Historien låter nästan osannolik, men Karin visar dokumenten som verifierar hennes historia. Karins fall är inte unikt, just nu sitter cirka 250 svenskar häktade eller fängslade utomlands. Karin fick varken skadestånd eller ursäkt för att hon bestals på fyra år av sitt och hennes barns liv. Trots det känner hon ingen bitterhet. Hon vet att bitterhet är ett farligt gift och både hon och Sergio väljer att se de 1 352 dagarna som hon satt frihetsberövad som en lång svår resa som tagit dem i en ny riktning i livet. Idag lever Karin, Sergio och barnen precis det liv som de drömde om. Nu siktar de mot nya mål, ett viktigt är att genom boken Engage, som handlar om hur företag kan bli fantastiska genom de anställdas glädje och engagemang, och företaget Evoloshen sprida glädje i världen.

Text: Nadia Dyberg   Foto: Maria Macri

Comments