För en vänligare värld – GNM nr 12

Ett vänligt ord eller en omtänksam handling kan förändra världen. Det menar David Jamilly, grundare av de brittiska organisationen POD Childrens Charity.

Ett vänligt ord eller en omtänksam handling kan förändra världen. Det menar David Jamilly, grundare av de brittiska välgörenhetsorganisationerna POD Childrens Charity som bidrar till att barn på sjukhus också skrattar och Kindness UK som gett miljontals grundskoleelever verktyg för att ta hand om varandra lite bättre.

Att plantera en växt och ta hand om den eller fundera på vilka vardagshändelser som ger positiva reaktioner är på ytan enkla handlingar som ger så mycket mer i längden. Det är också exempel på övningar i det så kallade vänlighetspaket som Kindness UK under året delat ut till landets alla lärare i primary school, alltså dem med elever mellan fem och elva år. Paketet innehåller tips på övningar som med små medel påminner barnen om hur viktigt det är att vara snälla mot varandra, sin omgivning, djuren och naturen.

– Genom att tänka på hur mycket vänlighet betyder lägger vi grunden till en bättre framtid. Det är därför vi börjar med barnen, för de är de som har störst möjlighet att förändras och förändra, förklarar David Jamilly när jag når honom på telefon på Kindness UK:s kontor i stadsdelen Cricklewood i nordvästra London.

Inspiratören David är precis som man kan förvänta en duktig historieberättare, i betydelsen att han berättar fängslande och med precis lagom många detaljer. Efter bara några minuters samtal kan jag nästan känna den klara höstluften strömma in genom fönstret i ett för dagen soligt London, trots att jag i verkligheten befinner mig över hundra mil bort. Sedan är jag plötsligt i Grekland via denna spontant berättade historia som på ett lysande sätt beskriver vem David Jamilly är:

– Jag var där på semester i somras och en dag åkte vi ut med en fiskare till en helt fantastisk öde ö med vit sand, klippor och grönt vatten. Men på stranden låg en stor hög med plastskräp. När jag frågade var det kom ifrån berättade fiskaren att det är skräp som flyter iland och att han tillsammans med kollegorna samlar ihop det i en hög och låter det ligga. Jag funderade på det där några dagar och innan jag åkte hem betalade jag honom för att åka ut och samla ihop skräpet och ta med det till fastlandet för att återvinnas. Han fattade inte varför jag ville lägga pengar på det, men det var ingen stor summa och min förhoppning är att när han berättar för de andra fiskarna om den där galna engelsmannen med det långa håret så kommer det väcka tankar hos dem. Särskilt när de ser hur fint det blev. För mig är det vad vänlighet handlar om, att hjälpa där jag kan.

Till glädje för sjuka barn

David är född och uppväxt i London och hoppade av skolan som 15-åring för att jobba i sin pappas affär. I några år sålde han campingutrustning samtidigt som han funderade på vad han egentligen ville göra med sitt liv. Sakta växte en övertygelse fram inom honom och som 18-åring var han säker.

– Jag kände att jag måste göra något för världen, att ge tillbaka lite av allt jag får. Jag vet inte var det kom ifrån men det var en gnagande, tvingande känsla som inte gick över. Jag vaknade varje dag och tänkte ’hur mycket kan jag ta emot i dag och hur mycket kan jag ge ifrån mig’. Och det gör jag fortfarande.

För att få reda på var hans hjälp bäst behövdes ringde han sitt politiska ombud. I England är alla politiker knutna till en viss valkrets, vilket gör att många väljare känner sig extra nära sin egen representant och ofta kontaktar denna personligen med frågor och önskemål. Däremot är det kanske inte helt vanligt att en 18-åring ringer och undrar vad han kan göra för att förbättra världen.

– Mitt ombud guidade mig till volontärarbete på ett skyddat boende för kvinnor och barn där jag började med att springa ärenden. Efter ett tag fick jag hjälpa till att anordna små fester med musik och underhållning för barnen. Det gjorde verkligen intryck på mig hur påverkade de blev. Barnen kunde må bättre i flera dagar, även om det bara var någon som trollat i en gympasal.

Barnens reaktioner sådde ett frö som så småningom växte till en för sin tid unik idé. David skulle anordna underhållning på sjukhusens barnavdelningar. Sagt och gjort. Som 23-åring grundade han POD Childrens Charity som erbjöd sjukhusen gratis föreställningar för barn. Han var alltså en av de allra första att förstå att glädje läker.

– På den tiden låg barnen samlade i stora sjuksalar, anhöriga fick bara hälsa på några timmar om dagen och lekterapi och annat som vi i dag tar som självklart fanns i stort sett inte. Vad som fanns var viljan att få barnen att må bättre och även om ingen hade gjort det här tidigare togs jag emot med öppna armar när jag kontaktade Great Ormond Street Hospital. Det är ett av Londons största barnsjukhus vilket gjorde att fler sjukhus snabbt visade intresse när de såg vilka bra resultat vi fick.

 

– Vi konfronteras hela tiden med negativa budskap, vilket gör den positiva inspirationen så mycket viktigare. Vänlighet föder vänlighet och ger en positiv kedjeeffekt som vi alla kan ta del av. Ibland krävs det inte mer än några vänliga ord eller ett leende för att förändra någons dag.

Davids vision växte och inom några år anordnade POD Childrens Charity trollerishower, dockteaterföreställningar och konserter på sjukhus över hela landet, till glädje för tiotusentals barn. I dag ger man varje år över 2 500 föreställningar på över 150 sjukhus och hospice, vilket motsvarar ungefär 80 procent av alla barnavdelningar i Storbritannien. Dessutom har man inspirerat till liknande verksamheter över hela världen.

– Skratt och en påminnelse om den vanliga världen gör en otroligt stor skillnad för de här barnen. Vårt mål har hela tiden varit att få alla barn på sjukhus att le.

För den unge David bestod tillvaron snart av att samordna underhållare, sköta pappersarbete och ordna insamlingar. 1990 lämnade han ifrån sig det praktiska ledarskapet men han har hela tiden fortsatt som styrelseordförande. Vid det här laget har han alltså hjälpt till att underhålla sjuka barn i 36 år.

Tevestjärna och festfixare

Att skänka glädje är ovärderligt men eftersom arbetet är på frivillig basis bidrog det inte till försörjningen. Som den driftige entreprenör han är startade David därför en eventbyrå tillsammans med lillasyster Kim, där de praktiska erfarenheterna som välgörenhetssamordnare kom väl till pass. Numera anordnar den exceptionellt framgångsrika duon fester och event med deltagare från hela världen – bland annat arrangerade de firandet i samband med drottning Elisabeths 80-årsdag 2006.

För många engelsmän blev David ett känt ansikte när han år 2011 deltog i den sjätte säsongen av det populära brittiska teveprogrammet The Secret Millionaire. Under förevändning att man spelar in en dokumentär reser deltagaren och ett teveteam till någon mindre ort i Storbritannien där den för invånarna okände miljonären får lära känna dem och de aktiviteter de engagerar sig i ur ett inifrånperspektiv. I slutet av programmet avslöjas att miljonären – i det här fallet David – faktiskt är just miljonär och att han eller hon vill ge ett bidrag till de olika verksamheter personen funnit mest givande under sin tid i samhället. Hur mycket och till vad bestämmer deltagarna själva eftersom det är deras egna pengar som skänks. David hamnade i det lilla industrisamhället Redcar i nordöstra England och gjorde sådant intryck att speltiden på hans program förlängdes med en halvtimme, något närmast unikt i den brittiska realitytevehistorien.

– Det var ett privilegium att få delta och träffa alla dessa anonyma hjältar som gör så otroligt mycket och att i min tur få hjälpa dem. Det är en av de allra bästa upplevelserna i mitt liv, om inte den allra bästa.

Vänlighet och goda gärningar

Davids personlighet gör honom också till en efterfrågad föreläsare och han reser över hela världen för att dela med sig av såväl affärstips som sina tankar om vänlighet och goda gärningar. 2007 grundade han The Good Deeds Organisation med syftet att låta andras berättelser inspirera till nya vänligheter och på organisationens hemsida finns i dag solskenshistorier från hela världen. Arbetet lade grunden till Kindness UK som David skapade 2011 med målet att varje dag ska vara fylld av vänlighet. Organisationen är politiskt och religiöst obunden och tar bland annat fram opartisk information i stil med vänlighetspaketet, finansierar forskning och anordnar events för att uppmärksamma vikten av vänlighet.

– Många vill göra något men vet inte hur eller på vilket sätt. Därför är det så viktigt att göra sitt budskap hört, så att människor får en chans att bidra.

Kindness UK har på kort tid hunnit med beundransvärt mycket – och mer är på gång. I dagarna börjar de skicka ut vänlighetspaket till alla lärare i secondary school, alltså dem med elever mellan tolv och 16 år. Övningarna här är betydligt mer komplexa eftersom målgruppen är äldre, men grundtanken är densamma.

– Vi konfronteras hela tiden med negativa budskap, vilket gör den positiva inspirationen så mycket viktigare. Vänlighet föder vänlighet och ger en positiv kedjeeffekt som vi alla kan ta del av. Ibland krävs det inte mer än några vänliga ord eller ett leende för att förändra någons dag.

I samma anda är han i november med och anordnar Kindness Day UK, en dag som firas över hela världen efter japansk modell. Tanken med dagen är att alla ska inspireras att göra minst en vänlig handling utöver det vanliga och David var inte helt oväntat en av dem som för tre år sedan var med och införde firandet i Storbritannien.

– Jag tror att om alla som engagerar sig för människan, naturen och djuren gör sin röst hörd så kommer våra små röster tillsammans bli en kör som är så högljudd att hela samhället måste förändras till det bättre. På det sättet blir varje vänlighet och god handling ett sätt att rädda världen en liten bit i taget.

 

Text: Anna Rikner

Foto Med tillstånd av Kindness UK/Channel 4

FAKTA: DAVID JAMILLY

Född: 17 november 1954 i London.

Bor: Cricklewood NW2, London.

Familj: Lillasyster Kim och storebror Jonathan och hans två barn.

Intressen: Precis allting. Träffa människor, sport, musik, poesi, opera. Jag tycker verkligen om allt.

Läser: Jag läser tre, fyra böcker i månaden, i de mest skilda ämnen. Men jag tycker särskilt om historiska berättelser om godhet och omtanke.

Lyssnar på: Det varierar väldigt, men några favoriter är Antony and the Johnsons, Jay-Z, operan La Bohème och skvalmusik från 1970- och 1980-talet.

Inspireras av: Min verkliga inspiration kommer från naturen. Träden, himlen, havet. Människor jag inspireras av är Dalai lama och Gandhi.

 

Läs mer på: www.kindnessuk.com, www.thegooddeedsorganisation.com och www.podchildrenscharity.com.

BILD

Med tillstånd av Kindness UK/Channel 4

Comments