Ett annat Mallorca

Mallorca har blivit en destination för agro- och ekoturism och en plats fler och fler svenskar flyttar till. En vacker och storslagen plats för den som tar sig tid att upptäcka ön bortom kommersialismen.

Våren börja anlända och lugnet infinner sig på Mallorca. Turisterna är här men i en mindre skala. Sedan hösten är det som om Mallorca hämtat andan för en stund.

IMG_4502

Det bor ungefär 1,1 miljoner på de baleariska öarna. De flesta på den största ön, Mallorca. Under augusti i år var 800 000 turister här samtidigt. Sett över ett år uppgår turisterna till totalt ungefär 15 miljoner. Detta på en yta något större än Gotland. Att prata om att uppleva orörd natur känns som en utopi. Men det finns en ö att upptäcka bortom kommersialismen. En ö med en variation utöver det vanliga, om man bortser från de själlösa turistgettona.

0L5A6692

Ofta får jag frågan vad man ska göra när man är här. Hur man får den bästa upplevelsen. Vad man inte får missa. Och sanningen är att det finns så många sätt att uppleva den här ön. Helt beroende på vad som berör ens egen själ. Men vad som tilltalar mig är att det finns ett stort utbud på liten yta. Allt är tillgängligt och inte särskilt långt borta. Många gånger är de bästa upplevelserna precis utanför dörren. För det som berör mest behöver inte vara storslagna scenerier, utan att möta vänliga människor som ser en i ögonen. Att ha en konversation på marknaden medan man inhandlar veckans grönsaker. Eller att dela några skratt över en kopp kaffe. Det är nog en av de största anledningarna till att just så många svenskar söker sig till ön. Inte bara som besökare, utan även för att bosätta sig här. De senare åren har invandringen av svenskar ökat rejält. För vardagslivet här skiljer sig från Sveriges. Säkert mycket på grund av ljuset som finns här året runt, som öppnar upp människor på ett fantastiskt sätt. Men också för att det finns utrymme för spontanitet. Man gör mycket men kalendern är inte fullbokad i förväg.

 

PALMA DE MALLORCA
Jag älskar Palma. Huvudstaden på ön. En vacker liten storstad, som ofta kallas lilla Barcelona. För rent arkitektoniskt liknar de varandra. Men allt här är i mindre format och mera greppbart. Men även här finns det mycket att upptäcka. Staden har många olika personligheter beroende på vilken stadsdel man rör sig i. I centrum leder en vacker trädallé längs Paseo de Born upp till Plaça Joan Carles I. Går man åt andra hållet, ner mot vattnet, avtecknar sig snart den ståtliga katedralen på vänster sida, och till höger finns La Lonja där restaurangerna ligger tätt i gamla stan. Det är här de flesta som besöker Palma hamnar vilket sätter känslan av en kosmopolitisk vacker stad.

katedralen_palma

Nu har även Santa Catalina blivit upptäckt av skandinaverna. Ett litet SoHo med en liten saluhall som navet i området, och restauranger och caféer tätt intill. På lördagarna samlas alla runt just saluhallen, Mercat de Santa Catalina. Man handlar inför helgen men framför allt umgås man. De gamla fiskarkvarteren, med låga, färgglada hus, har fått en välförtjänt uppåtsving. En av mina favoritplatser är det angränsande Es Jonquet. Vid de gamla väderkvarnarna som blickar ut över Palmas hamn ligger charmiga små tvåvåningshus längsmed stenlagda gator. Här finns det bara en restaurang, men det är mer för att komma undan staden för en stund man kommer hit. Att strosa genom de små gatorna är som att förflytta sig till en svunnen tid.

hamnen_palma

(foto: Daniel Mendoza)

I Casco Antiguo är känslan en annan. Stora och pampiga hus ligger vägg i vägg längs trånga gränder. Det här är ett område som är under uppbyggnad. Det mesta är kulturskyddat, så karaktären inte ska förstöras. Så trots moderniseringen försvinner inte känslan i området. Det är lätt att hamna längs de stora stråken som leder upp till Plaça Major. Men vågar man vika av lite från dessa gator så öppnar sig ett område som helt plötsligt har en helt annan genuin känsla. Här ligger också Palmas stora saluhall, Mercat de Olivar. Den är väl värd ett besök, och för mig är fiskmarknaden den del jag gillar bäst. Där finns en fantastisk liten ostronbar och även flera sushiställen där du plockar ihop dina favoriter till ett bra pris.

På tisdagkvällarna trängs spanjorerna i en del av Casco Antiguo som heter Sa Gerreria. Då är det dags för Ruta Martiana, en tapasrunda. De lokala barerna och restaurangerna bjuder på något att dricka plus en tapas/pintxos för två euro. Förvånansvärt lite utlänningar har upptäckt det här evenemanget, men bland lokalbefolkningen är det oerhört populärt. Ställena här är mer åt det alternativa hållet, och stämningen är avslappnad och familjär. Ljudnivån är hög och skratten många när man strosar från ställe till ställe.

Längs Avenidas känns det mer som om man faktiskt befinner sig i Barcelona. Här är det en annan puls och det upplevs mer som en spansk storstad. Husen är högre och det är mer trafik och en annan rytm på människorna. Här är man på väg. Men just eftersom inte så många turister rör sig i det här området är priserna annorlunda. Här finns också Palmas tredje saluhall, Pere Garau. På lördagar är det dessutom marknad utanför själva saluhallen. Det här är marknaden för den ”vanlige” spanjoren. Det är genuint och på riktigt. Inte tillrättalagt och tillfixat, och till en bråkdel av priset jämfört med de andra marknaderna.

Mallorca_män

Strandpromenaden är också en av mina favoriter. Helst tidiga morgnar när dagen gryr, och det blir fantastiska färger över himlen och havet. Här tar jag mina promenader och möter många olika sorters människor. Det är en sann källa till energi. Att vandra från stadens båthamn ut mot Portixol, Molinar och Ciudad Jardin med salta vindar i håret. Bort från stan och förbi beachklubbar och småbåtshamnar tillsammans med andra som morgonmotionerar. Här brukar jag känna mest tacksamhet över att befinna mig just på denna ö. Ljuset är magiskt, varför vet jag egentligen inte. Men särskilt under hösten och vintern är det ett speciellt sken här.

strand_palma

Under många år kämpade Mallorca med ett dåligt rykte som en partyö. Men man har jobbat hårt för att ändra det och bli en destination för agro- och ekoturism. Det i kombination med vandrings- och cykellederna som korsar hela ön erbjuder en helt ny tillströmning av människor som vill vara nära naturen. För den är storslagen på många sätt … Med närheten till naturen har ön också blivit en samlingsplats för spiritualitet. Yogakulturen har vuxit sig stark under de senaste åren och det erbjuds många retreater för att få stressade medmänniskor att komma ner i varv. För man blir onekligen berörd när man tillbringar tid här. Det är som om ljuset och luften får dig att närma dig själv och hitta lugnet inombords.

Uteserveringen

(Bild: Daniel Mendoza)

Naturen på Mallorca är verkligen varierande, det finns verkligen något för alla. Alltifrån höga berg till vidsträckta fält. Långa sandstränder till klippiga bad.

 

IMG_0501

 

IMG_0879

SERRA DE TRAMUNTANA
Serra de Tramuntana sträcker ut sig som ett bälte över västra delen av Mallorca. Det finns ett varierande utbud av fantastiska utsiktspunkter över både hav och land och lättillgängliga stränder, skogar, grottor och historiska byggnader. Med mysiga små bergsbyar in emellan. Det är ett välbevarat område att röra sig i för den som vill komma undan folkmassor och stress. Området är som ett landmärke för hela ön. Dessutom finns det en stor mängd med vandringsleder i olika svårighetsgrader. Det bästa sättet att upptäcka naturen på nära håll.

IMG_4553

Sa Foradada
Mellan Valldemossa och Deià ligger Sa Foradada. En enastående utsiktsplats som gjord för att titta på solnedgången. Högt uppe från bergsmassivet ser man det glittrande Medelhavet, omringat av branta skogbeväxta bergsväggar. Nedanför utsiktsplatsen leder en udde ut i havet. Ett massivt hål på över 18 meter går rakt igenom. Och vad många inte vet är att det ligger en restaurang på andra sidan hålet. Men att komma dit är inte helt enkelt. Antingen kommer du dit via båt, eller så får du helt enkelt vandra. Ungefär en timme tar det. Och tiden tillbaka, den kan variera …

Längs den här sträckan finns det också flera små kloster att besöka. Dessa är ofta väldigt enkla, men med en obeskrivbar känsla. Tystnaden och närheten till naturen gör att man känner sig som en del av något större oavsett om man är religiös eller inte. På ön finns det flera kloster som man dessutom kan övernatta på. Många gånger ligger de i anslutning till vandringsleder.

0L5A6724

Sa Calobra och Torrent de Pareis
Sa Calobra är en av de mest besökta stränderna på Mallorca. Stranden är vacker men det är lika mycket vägen dit som är en del av upplevelsen. Under 14 kilometer slingrar sig serpentinvägar längs klippväggarna med en enastående utsikt. När man nått botten väntar ungefär 300 meters promenad för att komma till ravinen Torrente de Pareis. Den är imponerande på många sätt. En liten välbevarad strand omringad med höga bergsväggar som är upp till 200 meter höga på vissa ställen.

Formentor
För mig är det här en av de mest imponerande platserna på Mallorca. Det är en smal udde som leder ut från norra delen av Mallorca. Och en smal väg går hela vägen till ett fyrtorn som är slutdestinationen. Men längs vägen finns två utsiktsplatser; Sa Creueta och Talaia d’Albercuix. Den sista är ett försvarstorn som ligger nästan 400 meter över havet. Inte ett ställe att besöka om du är rädd för höjder. Men om du vill strunta i höjderna finns här också en charmig liten strand i anslutning till Hotel Formentor. Tidigare var den smala sandstrand kantad av pinjeträd bara tillgänglig för hotellets gäster, men numera är den öppen för allmänheten.

IMG_5884

Banyalbufar
De mest besökta byarna i det här området är Valldemossa, Deià och Sóller. Och det är fantastiskt vackra byar. Men det finns fler byar som är mer oupptäckta, om man vill ha en annan upplevelse. Jag tilltalas mycket av Banyalbufar som ligger i olika terrasser längs bergsmassivet. Det finns flera små hotell och restauranger här, men det är ändå inte en plats som är överbelamrad med människor. Längs terrasserna som leder ner mot Cala Banyalbufar och Port des Canonge växer bland annat tomater och vinrankor. Och på några avsatser springer hästar och på andra betar getter. Det är ett stilla lugn här.

UPPTÄCK
Att ha en bil under några dagar och åka längs de ringlande vägarna är det bästa sättet att hitta dina egna favoriter. Tillåt dig att ha tid att stanna på oväntade ställen, utan agenda. Kanske bara för en kopp kaffe för att insupa miljön. För många små stopp finns det gott om längs vägarna. Och det som förvånar mig är att det finns så mycket att upptäcka. Efter nästan fyra år som bosatt på ön, och otaliga besök innan dess, så fortsätter jag att hitta nya ställen. En av mina största lyckor var när jag fick följa med min vän Mercedes till Son Serra de Marina. Om jag sluter ögonen kan jag fortfarande känna den där känslan när jag kom dit första gången. Det är en del av den norra kusten, och sanden är inte silkeslen som den på Es Trenc. Men sceneriet är fantastiskt. Ett orört område, inga solstolar, och i bakgrunden ligger kullarna i naturområdet Llevant Natural Parks. Det är enkelt men vackert. Just den här delen av kusten är oskyddad, så det är mycket blåsigt. Därför söker sig många surfare hit. Och även den avslappnade stämningen infinner sig när man kommer hit. Det finns två små strandbarer, där El Sol är paradnumret.

IMG_4584

Byggand2_mallorca

För om jag ska vara ärlig – livet runt Medelhavet kretsar mycket kring mat. Konsumtionen av andra saker krymper kraftigt. Men att äta och njuta är en stor del av vardagen. Istället för att prata om väder pratar man om mat. Nya ställen. Upplevelser som lockar både öga och gom. För när det kommer till mat finns det mycket att utforska på Mallorca. Många kulturer är blandade och utbudet är stort.

Så när jag tänker tillbaka på de ställen som fått min gom att göra lyckosprång, är Ca Na Toneta det första som kommer till mig. Två systrar driver en liten restaurang som följer naturens säsonger och erbjuder en liten meny baserad på lokalproducerade produkter. Allt enligt Slow Food-principen. Miljön är fantastisk, på många sätt känns det som att komma hem till någon. Stämningen är intim, och systrarna Maria och Teresa tar ett ansvar för vad de serverar. De odlar själva och köper sina råvaror från de lokala handlarna, och de är vänner med fiskarna, trots att restaurangen ligger belägen i lilla byn Caimari, mitt i inlandet.

För visst är det lätt att hålla sig till Mallorcas kuststräcka när den är så vacker. Men även inlandet erbjuder en skönhet som skiljer sig från den genom Tramuntana. Böljande fält med rosmarin och lavendel. Planteringar av oliv- och mandelträd med betande får emellan. Grönskan är som störst under hösten och vintern, med finalen i februari då mandelträden står i blom.

byggnad_mallorca

mandelträden

(Foto: Daniel Mendoza)

Nuförtiden är det kuststräckan som står för välståndet, men för över hundra år sedan var det inlandet som stod för den verkliga rikedomen eftersom kusten var ofruktbar och karg och ofta utsatt för piratattacker. Men det har också gjort att ön är självförsörjande på många sätt.

Och kanske är det därför flera av de bästa restaurangerna ligger just i inlandet. De som enbart överlever på att servera bra mat. Santi Taura i Lloseta är en av dessa. Av många mallorquiner ansedd som den bästa restaurangen här. Näst intill omöjligt att få bord, och för ovanlighetens skull måste man vara ute i god tid för att boka. Även här är fokus på bra och närproducerade råvaror.

UTAN MELLANHÄNDER
Vad många missar är att det varje dag finns bymarknader att besöka. Ska man ge sig iväg på en utflykt är det ett mysigt inslag att besöka någon av dessa. Alla har olika karaktär. Vissa är mer inriktade på mat, andra mer på hantverk, och några har mer krimskrams. Den största är i Sineu och hålls varje onsdag. Under högsäsong undviker jag den helst, då det kommer busslaster med folk hit. Men under lågsäsong är det något annat. Här finns verkligen allt. Med utgångspunkt från torget fortsätter marknaden kring ringlande gränder upp till kyrkan.

Googla innan du åker, för att få koll på vilka marknader som är vilka dagar. Ska du besöka någon by, passa på att göra det den dagen det är marknad, för då blir upplevelsen något helt annat. Mellan fem till tio marknader hålls varje dag, och alla på bestämda dagar som löper över hela året. På de allra flesta erbjuds närproducerade varor. Men det finns också en renodlad ekologisk marknad varje lördag inne i Palma på Plaça del Bisbe Berenguer de Palou. Under de senaste åren har det dykt upp allt fler ekologiska alternativ, vilket är ett välbehövligt inslag.

SYDÖST
Santanyi är en fantastiskt vacker liten by, väl värd att besöka andra dagar än enbart marknadsdagarna onsdag och lördag. De små calorna, vikarna, som ligger i anslutning till byn är helt enastående. Flera av dem når man inte förutom genom vandring eller via båt. Den mest välkända stranden här är Es Trenc. Med silkeslen finkornig sand och vattnet så turkost och klart att det känns nästan overkligt. Bakom sanddynorna finns ett dynamiskt ekosystem med varierande växtlighet. De angränsande saltgruvorna bidrar till ett speciellt ljus. Även om det är mycket folk under högsäsong så är stranden stor, nästan 1500 hektar, så orkar man gå lite hittar man nästan alltid en plats med lite utrymme. Men besöker man området någon annan gång än under juli–september är det helt annorlunda.

Utanför den sydöstra kusten ligger den naturskyddade ön Cabrera, och får att komma dit med båt måste man ha tillstånd. Enbart 200 personer får besöka ön varje dag för att skydda dess natur. Har man inte tillgång till egen båt så går det under sommarmånaderna turistbåtar från Portopetro och Colònia Sant Jordi. Cabreras alla naturtillgångar är skyddade, så varken fiske eller jakt är tillåtna. Man får inte heller ta med sig något från ön.

MALLORCA FÖR FRAMTIDEN
Att det har skett en förändring på Mallorca är tydligt. Och det som för oss svenskar är så naturligt med vår allemansrätt har tagit längre tid att uppnå här. Att vårda naturen och ta ansvar för den är inte alls lika självklart. Så att ekoturismen växer känns på många sätt fantastiskt liksom att fler områden utses till naturskyddade, för att kunna bevaras för framtiden.

0L5A7346

0L5A6761

Det finns så mycket att upptäcka bortom de stora överbebyggda turistområdena. Så öppna dina sinnen och känn efter, för den här platsen är magisk för både kropp och själ.

Text: Pernilla Danielsson Foto: Pernilla Danielsson, Daniel Mendoza

Via Pernillas Instagramkonto kan du ta del av fler vackra bilder från Mallorca.

Annons:

Svenskägda Palma Suites

GoodnewsWWW01

Comments